sábado, 28 de enero de 2012

Món Sant Benet

14 de gener de 2012, dissabte, 9 hores, “carretera y manta” rumb al Bages. Mai millor dit lo de “manta”, perquè en reben quatre graus sota zero i la gebrada insisteix a acompanyar-nos bona part del matí.
L’objectiu és el complex cultural de Sant Benet, situat entre Sant Fruitós de Bages i Navarcles, i que integra art, ciència i gastronomia. Concretant: un monestir romànic molt bufó, annexes modernistes - fou propietat de la família del pintor Ramon Casas (el de la bicicleta dels Quatre Gats) – hotel i tres restaurants (un d’ells, L’Angle, amb estrella Michelin), i com a guinda la Fundació Alícia (Alimentació i ciència). Tot rodejat d’un entorn natural de boscos i prats. Tenim visites guiades al monestir romànic i la Fundació Alícia, i taula reservada a La Fonda de Sant Benet, així que recollim les entrades a recepció, ens fotem un talladet al cos per entonar-nos i enfilem cap amunt a l’església intentant entrar en calor.
Desprès d’una curta, però “inmisericorde” espera al ras, entrem en el recinte i oh! meravelles de la tècnica, i de la pasta de l’obra social d’una caixa d’estalvis, ens rep una acollidora calefacció!

El monestir està molt bé restaurat, i acumula restes romàniques, gòtiques, barroques i modernistes, testimonis de la molta gent que per aquí ha passat. Durant la visita projecten varis audiovisuals, curtets (uf!), entretinguts i algun fins i tot espectacular, amb imatges en 3D. El claustre, com de costum, és una de les zones més acollidores, i aquest té un encant especial, i una errada de disseny: no té calefacció! La part modernista la deixem per a millor ocasió, així no ens empatxem i tenim excusa per a tornar un altre cop. Són les dotze, migdia, i la Fundació Alícia ens espera.










ALI-mentació i cièn-CIA, segon expliquen a la seva pàgina web, i “personalmente en persona”, és un centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari i gastronòmic. Compta amb el lideratge estratègic del xef Ferran Adrià, l’assessorament executiu en matèria de salut del cardiòleg Valentí Fuster, la complicitat i el suport dels millors cuiners i la col·laboració de destacats científics. Ocupa un modern edifici de fusta i vidre, totalment obert i transparent, amb una cuina de pel·lícula equipada a la última, i organitza quantitat d’activitats per atot tipus de públic i usuaris, inclosos tallers gastronòmics “para los cocinillas”, un altre excusa més per tornar-hi.
A més del recorregut per les seves instal·lacions i l’audiovisual de rigor, participem en un petit taller: “El sentit dels sentits”, on comprovem que tots els sentits participen a la vida del gulafra, i descubrim el cinquè sabor: l’umami, encara que això donaria per un altre post...

Donat que ha sortit el sol, tot i que no arribem al nivell de “màniga curta”, i encara falta una estona pel dinar, fem un vol pel recinte, acabem de fer-nos una idea més clara d’on trepitgem i al final visitem la botiga (efectivament sempre hi ha una botiga), molt bé sortida de productes d’alimentació catalans en general i locals en particular, llibres i artesania. Com era d’esperar sempre se’ns enganxa als dits alguna cosa: un llibre per elaborar melmelades caseres, així que ja tenim feina.

Hora de dinar!! A l’edifici de La Fàbrica hi és el restaurant La Fonda de Sant Benet, on ofereixen plats tradicionals de la cuina catalana en versions més modernes, prenent com a referència la cuina d’Ignasi Domènech, xef manresà pioner de la cuina catalana moderna. Ofereixen un menú tot inclòs per 25 € que, al nostre parer, té una correcta relació qualitat preu.

Tot plegat fa aquesta sortida força recomanable!

1 comentario: